Hem > Naturfoto > Naturfotografiska förebilder

Naturfotografiska förebilder

Allemansrätt

Terje Hellesø har i sin blogg naturfotografiska förebilder den december 2, 2009 givit sina läsare en utmaning att i sina bloggar skriva om minst 10 förebilder inom naturfotografin. Nedan följer de naturfotografer som har varit och är viktiga för min personliga utveckling. Jag har givetvis blivit påverkade av andra fotografer men dessa namn har haft det största inflytandet. Själv är jag ingen riktig naturfotograf då endast 40 % av mina bilder är natur.

Alfred Stieglitz
Är en av de viktigaste fotograferna i Amerikas historia. Han är mest känd för sina stadsbilder men var påverkad av europeiska konstströmningar. I sitt Galleri 291 visades många nya europeiska konstnärer för första gången som Matisse and Picasso. Stieglitz tog också en hel del naturbilder, speciellt på moln. Framförallt hans bilder på hästdrivna vagnar och moln har påverkat mig.

Ansel Adams
En fantastisk landskaps fotograf som utvecklade Zon systemet. Adams startade Group f/64 ihop med Edward Weston och Imogen Cunningham, Han bildade även skola för flera generationer svartvita fotografer. Några av hans böcker som bör finnas i alla fotografers hyllor är The Camera, Negative och The Print.  Jag gick skälv en kurs i Zon systemet när jag höll på med svartvit film och det gav mig en större förståelse för teknisk kvalitet.

Björn Rörslett
En nydanade naturfotograf med UV och IR som specialområde. Han har varit viktig för mig då det gäller att börja med IR fotografi och har även varit viktig med sina råd om gett råd hur övergång till DSLR skall gå till och vilka optik som man skall undvika. Har ni inte varit inne på hans hemsida så gör det bilderna är fantastiska. Tyvärr har jag ännu inte kunnat gå på en av hans workshop men det står på min önskelista.

Jan Gran En av hasselbladskarans naturfotografer och framförallt specialist på enkla bilder som svartvitt och monokroma färgbilder. Författare till Boken ”Bilder från Naturen” vilken jag kan rekommendera. Jag träffade honom under två somrar på Naturfotokurser i Rammundberget. Dessa var mina första naturfotokurser och jag fick en inblick hur han arbetade med makro fotografering.

Jan Gustafsson
En naturfotograf som främst är känd för sina fågelbilder. Han håller också naturfotokurser i Tivedens Nationalpark. Han är väldigt tekniskt inriktad men lyckas bra som lärare och går man en av hans kurser så får man en större förståelse för vad man skall se up med då det gäller utrustning. Personligen har han hjälpt mig med insikten om hur viktigt morgon ljuset är för landskapsfotografi.

Jan Pedersen
En mycket bra fotolärare och specialist på äventyrs och fågelfotografi och vars bildsyn är mer traditionell än vad min egen är.  Han har stora Photoshop kunskaper och delar villigt ut dessa på sina kurser. Jan och Terje Hellesö, se nedan är de fotografer som jag har gått mest kurser hos. För mig personligen har han varit viktig då han har lärt mig hur en professionell fotograf arbetar och att visa på att envishet och hårt arbete är lika viktig som en stor talang.  Vidare har jan hjälpt mig igenom den barriär som kallas digital bildbehandling.

Edward Weston
Fantastisk landskaps fotograf som ihop med Ansel Adams och Imogen Cunningham startade Group f/64. Han är också känd för sina många citat som tillexempel “Photography to the amateur is recreation, to the professional it is work, and hard work too, no matter how pleasurable it may be.” Han var föregångare med den detaljinriktade, rakt på naturfotografin i motsatts till den pittoreska landskapsfotografin som var på modet då. Han har påverkat mig att vilja syssla mera med landskap och jag kommer att gå Terjes landskapskurs i år.

Lee Friedlander
Känd framförallt för koncept och stadsmiljö men har även gjort landskaps fotografi. Speciellt hans bok ”Desert Seen” som består av svartvita fotografier från Sonoran öknen.  Hans bilder är fulla med detaljer och visuella intryck. Jag är mycket påverkad av hans bilder som saknar centrum och där blicken tvingas vandra åt flera håll.

Jim Zuckerman
Naturfotograf speciellt känd för rese, djurbilder och kreativt bildbehandling. Han organiserar också foto resor och håller workshops. Bildsynen är typisk Amerikansk och känns därmed lite konservativ. Han föredrar klara enkla motiv. För mig personligen är viktig som lärare i kreativt bildbehandling och jag kommer fortsätta att gå hans kurser i detta under ett halvår framåt.

Minor White
En fantastisk naturfotograf som jag på senare år har börjat uppskatta mer och mer. Hans åsikt var att fotografiet skall spegla fotografen och att fotografen inte var en steril betraktare. Han kallade detta ”Equivalence”. Fotografiet fångar en känsla, en symbolisk ide genom att använda formella element som gör att bildbetraktaren kopplar emotionellt. Var detta leder vet jag just nu inte.

Terje Hellesø
En fantastisk natur och landskaps fotograf vars bildsyn ligger nära min. Han är också en fantastisk lärare som med stort tålamod lotsar fram sina elever mot det konstnärliga fotografiet. För mig personligen har han betytt mycket, framförallt har han gett mig hopp när det har känns hopplöst och man inte sätt ljuset i tunneln. Konstnärligt har han varit oerhört viktig för mig då jag genom hans kurser har gått från utrustnings fixerad till bildinriktad och nu även mer konstärligt medveten fotograf. Jag kan varmt rekommendera alla ni läsare att gå en av Terjes kurser. Tyvärr har han inte lyckas göra mig till en bra naturfotograf så jag får fortsätta gå hans kurser.

 William Niell
En fantastisk natur och landskapsfotograf som är utbildad i Ansel Adams anda. År 1995 belönades han med Sierra Club pris “Ansel Adams Award for Conservation Photography”. Han är framfört allt specialist på amerikanskt landskap men på senare år har han även börjat experimentera med mera konstnärligt inriktad naturfotografi, Han är även en fantastisk lärare och har hjälpt mig att arbeta med portfolios.

Annonser
Kategorier:Naturfoto
 1. 15 januari 2010 kl. 15:55

  Hej Thomas! Ville gratulera till en jättefin bild, och till att ha blivit utvald av Terje till hans serie med ”*Naturfotografiska Mästerverk”

  🙂 Lasse

  • Eriksson Thomas
   19 januari 2010 kl. 20:06

   Hej Lasse
   Tack. I bland känner han sig nog tvingad att ta med någon bild från sina elever. Annars kanske de tröttnar. Ett försök till konceptfotografi ialla fall.
   //Thomas

 2. 15 januari 2010 kl. 16:33

  En väldigt bra bild detta Thomas! Som nån skrev i Terjes blogg om just din bild; naturfotografi med twist!

  Kanonbild!

  //Malin H

  • Eriksson Thomas
   19 januari 2010 kl. 20:12

   Hej Malin.
   Tack, jag uppskattar din återkoppling. Jag vill hålla en hög kvalitet å denna blogg och försöker hålla mig till någon slags naturinrikting. Jag kommer att jobba vidare med denna typ av bilder då de är svåra och berättande bilder är det absolut svåraste för mig att få till.
   /Thomas E

 3. 15 januari 2010 kl. 17:38

  Intressant. Och en mycket bra bild!!!

  /Mats

  • Eriksson Thomas
   19 januari 2010 kl. 20:03

   Hej Mats
   Tack för din fina kommentar. Det är ett försök till Konceptfoto.
   /Thomas E

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s