Hem > Naturfoto > Kommentarer på föreläsning av Terje Hellesö på Scandinavianphoto i Stockholm den 28 april.

Kommentarer på föreläsning av Terje Hellesö på Scandinavianphoto i Stockholm den 28 april.

Terje Hellesö har haft en bildvisning och föreläsning på Scandinavianphoto i Stockholm.
Detta var andra året i rad som han har haft en förläsning i dessa lokaler, vilka är ytterst lämpliga för ändamålet.

Till skillnad från förra årets föreläsning var årets föreläsning fokuserad på Djurfotografi och publiken var till största delen fotoamatörer. Det kan vara titel på föreläsningen ”att skapa bilder på våra däggdjur” som skrämde bort yrkesfotograferna, vilket är synd tycker jag för som vanligt uppvisades en explosion av virositet i fotokonst.

Föreläsaren tog upp åtta olika däggdjur såsom skogshare, rådjur, älg, vidsvin, björn, räv, varg och lodjur. Till varje djur delade han med sig av sina erfarenheter om hur man skall närma sig djuret och i vilka miljöer de vistas i. Iden bygger på att djuret måste veta att fotografen är där och att de båda skall vänja sig vid varandras närvaro och bygga upp ett förtroende. Detta arbetssätt är skonsamt för djuret och leder till mer personliga bilder. Nackdelen är att arbetsmetoden kräver enormt med tid

Bilderna som serverades spände över en stor tidsperiod men huvuddelen var tagna under de sista fyra åren. Terje Hellesö serverade utsökta bilder av hög konstnärlig kvalitet från poetiska bilder på hare och rådjur till mera prosaiska och lekfulla bilder på älg, björn och vildsvin samt täta miljöbilder på varg och lodjur. Huvuddelen av materialet var i färg men även en del svartvita bilder visades, vilket jag uppskattade.

Jag kan bara beklaga att ni missade denna föreläsning och rekommenderar att ni prickar in nästa tillfälle då det är få fotografer verksamma i Sverige som lyckas med den svåra konsten att kombinera konst och naturfotografi och dessutom är en lysande föreläsare.

Annonser
Kategorier:Naturfoto
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s