Hem > Naturfoto, Recension på fotokurs, Terje Hellesö > Heldag med Terje Hellesö.

Heldag med Terje Hellesö.


Orinal bild

Bild Korrigirad och beskuren av Malin Hellesö. Bilden blev mer dramatisk och intressant.

I tisdags var jag på en ”Heldag med Terje”. Syftet var att få en grundläggande struktur i mitt framtida arbete och att Terje skulle se över mina fotografiska rutiner, ge tips inför framtiden och ge mig hjälp med att sätta delmål och slutmål. Det blev också en genomgång av min utrustning och långa diskussioner om hur konst kan kombineras med naturfoto. Speciellt kombinationen konceptkonst i naturfoto diskuterades länge. Vidare diskuterades bildens koncept, innehåll, gåtor ock koder samt maner. Vi diskuterade hur bilden kan byggas upp utifrån dess form och/eller innehåll och hur det slår i den färdiga bilden och dess uttryck, narrativa berättelse och symbolik. Vi kom tillslut in på reaktion och motreaktioner till olika konstinriktningar och hur olika generationer av konstnärer uppfattar nutids och äldre konst.

Viss diskussion uppkom om bildspråket, dess byggstenar, som sammanfogas till visuella ord och meningar och vikten och framförallt svårigheten att förstå grenspecifika begrepp eller benämningar så att tolkningar av konstnärens intensioner och estetiska idéer blir möjlig. Terje ledde mig framåt med konkreta exempel till en större förståelse om koncept fotografi, vilket jag med min bakgrund i naturfotografi har svårt att avkoda.

Under denna heldag fick jag även hjälp av Malin Hellesö med att bedöma mina bilder men också genom att hon tog sig tid att visuellt visa hur små förändringar som beskärning och att bättra på svärta i bilden höjer deras visuella uttryck. Jag fick därmed tillgång till två mycket kompetenta lärare till priset av en.

Jag fick också tipps på läsvärda fotografer såsom
John Blackmer
Paul Caponigro http://www.johnpaulcaponigro.com/gallery/
Rober Hausser http://5000photographs.blogspot.com/2011/07/photograph-221-robert-hausser.html
Martine Franck http://www.hackelbury.co.uk/artists/franck/franck_sm.html

Nu har jag fått lite att tänka på och att arbeta vidare med och jag hoppas kunna genomföra detta program under de närmaste åren. Jag kommer att förenkla bildtänket och utrustningen och koncentrera mig på en huvudfora och satsa energin på detta och att även fotografera mer systematiskt och regelbundet. Kurser tas enbart om de passar in i denna riktning.
Jag kommet också lägga ner mer tid på att få rätt svärta i bilderna och beskära dem mer djärvt. Vidare skall jag vara försiktig med färgmättnaden. Under den närmaste tiden skall jag använda en skrivartjänst för att skriva ut Sv/v bilder. därefter gör jag ett nytt försök med att skriva ut färgbilder.

Jag fick också bekräftat att jag tänker rätt och är på rätt väg. Som vanligt då det gäller att bli bra i något så finns det ju inga genvägar utan det är hårt arbete som gör att man utvecklas. Så jag får ta i med nya krafter. Terje Hellesö är ju ett levande exempel på att detta angreppssätt fungerar och är nog det ända som i längden är hållbar.

Jag arbetar därför vidare med mitt bildberättande genom att kombinera form och tanke, att överföra den tredimensionella verkligheten till den tvådimensionella ytan genom att använda kompositionen, formen och färgen för att förstärka bilden mening och innehållm dess idee och berättelse.

Troligtvis går jag helgkurserna i Grövelsjön under nästa höst och vinter och personlig Natufoto i Mullsö nästa sommar.
Jag har också funderingar på att gå en djurfotokurs samt Narrativa projekt på fotografiska i mån av tid och ekonomi.

Det blir inget inköp av fotografisk utrustning under det kommande året förutom en ny bärbar dator då den gamla håller på att falla sönder. Däremot säljer jag av några redundanta optik och en del övrig utrusning.

Därför riktar jag ett stort tack till Terje och Malin för en stark upplevelse och en trevlig och intressant heldag..

Annonser
 1. 25 augusti 2011 kl. 20:19

  Kul att du har fått ut så mycket av din dag. Jag tycker ditt inlägg var mycket intressant att läsa. Lycka till med planen!

  /Jimmy

  • 25 augusti 2011 kl. 20:32

   Tack Jimmy
   Det är hårt arbete ett år framåt som gäller och att hålla i gång regelbundet. Man hinner mer förvånansvärt mycket på en heldag. Jag gick upp 3.30 och kom hem 00.30 och det var full fart hela tiden.
   /Thomas

 2. Malin H
  26 augusti 2011 kl. 10:29

  Tack Thomas! 🙂 Värmer gott att läsa!

  • Thomas Eriksson
   26 augusti 2011 kl. 10:58

   Du har förtjänat detta själv, så det är inget att tacka för
   /Thomas

 3. 27 augusti 2011 kl. 7:35

  Åh, så roligt att läsa om och kul att du fick ut så mycket av dagen!

  • Thomas Eriksson
   27 augusti 2011 kl. 13:18

   Tack Karin,
   Nu är det mest ekonomin som krånglar men den håller på att rättas upp och jag bygger upp en ekonomisk buffer igen. Jag tror att jag har råd med en Terje kurs under nästa år. Jag föröker gå personligt naturfoto under första veckan på sommaren då det ger mest valuta för pengarna samt en veckoslutskurs på Grövelsjön. Det kräver dock att jag håller hårt i plånboken. Troligtvis bör jag köpa en ny bärbar dator så fort som möjligt och det kan göra att Grövelsjö kursen inte blir av.

   Annars blir det regelbundna utflyckter med kameran och jag skall försöka fotografera lite landskap ocskå. just nu håller jag på att lära mig hantera vidvinkel bättre. Jag har vissa problem med utfrätta områden i stark sol.

   Hur går det med ditt fotograferande?
   /Thomas

   • 28 augusti 2011 kl. 18:34

    Ja, tänk om man hade obegränsat med pengar… så många roliga fotoutflykter och kurser man skulle kunna gå på! 🙂 Dator kommer jag nog också behöva köpa ny inom ett år och det känns som extra tråkiga pengar – som att köpa en dammsugare eller nåt.

    Tja, det går upp och ned med mitt fotograferande. Precis som livet. Jag ska åka på återträffen i Mullsjö i november och tills dess måste jag få till lite bilder.

    /Karin

 4. 27 augusti 2011 kl. 18:42

  Låter som en god ide att göra så här och få fokus mera på sitt egna foto. På så sätt kan man ju utvecklas i sitt eget tänkande och bildgörande. Roligt att du är igång igen med nya tag! Nu blir det spännande igen att gå in på din blogg…

  • 28 augusti 2011 kl. 18:50

   Jag säljer av lite optik som inte används. De är redundanta och jag kommer använda pengarna till en bärbar dator. Tyvärr så finns det en kurs på fotografiska i nattfotografering som jag tror skulle vara nyttig men jag har inte råd i år. Så jag får arbeta med mitt eget projekt tills ekonomin blir bättre. Sedan skall ju bilen sättas igång igen och det lär ju inte vara gratis.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s