Heldagskurs med Terje Hellesö i Ryfors Gammelskogen

Kaos .Från  Gammelskogen i Ryfors. Bild är bearbetad i Photoshop och Lightroom.

I början av veckan var jag på min andra Heldagskurs med Terje Hellesö. Det är en heldag där jag var ensam kursdeltagere. Jag har haft många fotolärare under åren.  Det är inte många av dem som sticker ut och som man känner utvecklar en som konstnär. Terje Hellesö är en av dessa få.  Det är därför jag söker upp honom igen när jag känner att jag börjar stanna av i utvecklingen. Se länk till Heldag med Terje .

Min första heldag var under förra året och då diskuterade vi bilder, utrustning, konststilar, olika fotografer och hur jag skall utvecklas vidare med mitt fotograferade som att sätta mål och koncentration på en huvud inriktning. Utifrån denna första kursdag så har jag sedan dess arbetat vidare med att reducera min utrustning och koncentrera mig på en mer konstärligt fotograferande. Jag fick också bekräftat att jag är på rätt väg.

Jag har under året  arbetat vidare med att få in en tredimensionell form kombinerat med en  känsla i bilden samt stärka bildens berättelse genom bildbehandling och fototeknik. Speciellt använder jag denna teknik i skogsfotografer. Medan mer landskapsbilder bygger på en stark känsla snarare än ortogonalt uppbyggt fasrum. Jag arbetar på ett projekt med skogsfotografering i Tyresta nationalpark, så det var lämpligt att ta en heldag med Terje Hellesö i  Ryfors Gammelskogen.

Heldagen började med en diskussion om bild och om mitt fotograferande, vad jag vill och vad jag vill förmedla. Som förberedelse till denna dag så fick jag ta fram 5 bilder som jag själv vill skapa och det blev ett utdraget sökande men tillslut fick jag ihop en skara bilder av  Joseph Sudek, Ari Kakkinen, Bae Bien-U, Micael Kenna, An Gyeon. Även stadsbilder av Eeva karhu och mera klasiska landskapsbilder av William Neill, John SextonTheodor Kittelsen och Ansel Adams  samt Lee Friedlander slank med. Tyvärr kunde jag inte ta upp de senare då heldagen var koncentrerad till skog. Den svåra biten var att hitta ett mer konstärligt fotografi på skog och för mig själv beskriva varför jag tycker att dessa bilder uppfyller dessa krav.

En del av förberedelsen till kursen var att enbart ta den utrustning som jag behöver och  inte för mycket  men inte heller inte så att något väsentligt saknas. Det senare lyckade jag inte uppfylla då jag saknade ett 60/85mm optik och i stället tog med mig för många vildvinklar vilket den ojämna belysningen i skogen hindrade mig ifrån att använda. Den brännvidd som användes mest vi denna typ av fotografering visade sig vara normal till tele. Själv har jag arbetat mycket med kraftig vildvinkel i skog under kvällar när inte starka ljusfläckar stör.

Efter de intressanta diskussionerna om bild och visioner så började en mer praktiskt fotograferande. Men det visade sig att hela dagen var en lektion att se mönster, repetitioner och att få formerna att flyta ihop till en estetiskt tilltalande helhet. Jag känner att jag tjänade flera års arbete på dessa få lektionstimmar och att jag lämnade Gammelskogen som en bättre konstnär. Nästan hela dagen handlade om att få former att flyta på rätt sätt och under sista delen av dagen så diskuterades hur olika multiexponeringstekniker kan stärka bildens form och berättelse.

Jag lämnade Mullsjö denna dag som en bättre fotograf om ej som en bättre människa. Så tack Terje för en fantastisk dag och för att du fortsätter att dela med dig av dina kunskaper..

Jag kommer nog gå en tredje heldag med inriktning på rent landskapsfotografi där jag kan vidareutveckla känslan i bilden. Jag hoppas kunna göra det under nästa år eller i höst om jag inte går helg workshopen i Grövelsjön.

Jag kommer ladda upp bilder från denna heldag under den närmaste tiden.

/Thomas

Annonser
 1. malinhphotography
  05 juli 2012 kl. 8:04

  En spännande bild!
  Dött, men ändå så levande!

  • Eriksson Thomas
   05 juli 2012 kl. 10:17

   Tack malin.
   Jag uppskattar din feedback mycket.
   Är den tillräckligt mörk? eller skall jag svärta till den?
   /Thomas

 2. malinhphotography
  05 juli 2012 kl. 10:22

  Den är perfekt!

  • Thomas Eriksson
   05 juli 2012 kl. 11:11

   Tack Malin
   Då lärde jag mig lite från dig under förra årets lektion
   /Thomas

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s