Hem > Uncategorized > Mål 2021

Mål 2021

Hälsoproblem har fortsatt under 2021. Oklart även om man har arbetet kvar under året.

Corona har tillfälligt stoppat försäljning av MF kamera utrustning och Dia skanner. Har även en Nikkor 85mm/1.8 D som skall säljas av samt att jag skall köpa en Zeiss Milvus 85mm/1.4 istället.

Fortsatta oväntade utgifter under 2020 som kläder, sommarskor samt gymnastik skor som har gått sönder och behöver/har ersätts. D300 kameran är trasig och en ersättare behöver köpas in så fort som möjligt. Nu även spis trasig, samma problem som för 1.5 år sedan Cylindra har stora kvalitetsproblem med sina produkter. Ser därför fortsatta stora utgifter under 2021 som även omfattar en vattentät höst jacka. Jag behöver fortfarande få ihop pengar till en begagnad fullformat kamera D810 eller D850  och siktar kanske på en Z8 om två-tre år.  Till dess fortsätter jag reparera mina ekonomiska buffertar som idag är för låga.

Jag har mest varit intresserad av linser under de sista 12 åren och har sakta bytt ut linser till Prime sedan jag gick över till Digital fotografi.. Jag har fortfarande en lista på linser som jag vill ha, snarare än behöver såsom Zeiss Milvus 135mm/2.0, 85mm/1.4, 25mm/1.4, 15mm/2.8. Jag brukar köpa en lins som sedan sitter på kameran under flera år och jag arbetar enbart med denna lins under den tiden dels för att jag inte vill ha in damm på sensorn och dels för att jag vill lära mig linsen. Dock byter jag lins om jag skall fotografera en speciell plats men jag byter inte längre linsen på plats, då jag tar med mig minimalt med kamera utrustning. Har under senaste månadernas funderingar kommit fram till att jag nog behöver en 24-70/2.8 Zoom med VR för vissa situationer..

Då bibloteket har stängt på grund av corona så tvingades jag att köpa en kombinerad skanner/laserskrivare till räkningar då jag brukade använda mig av biblotekets utrustning för dessa fåtal räkningar. Har även en 10 år gammal  A4 bläckstråle skrivare som jag aldrig använt men jag behåller den tillsvidare då jag planerar att skriva ut mer bilder under året om jag får mer regelbundenhet i fotograferandet. Idag vet jag inte ens om det går att köpa patroner till skrivaren längre. Har haft några funderingar på att köpa en A3 skrivare men har problem med lagringsutrymmen och ingen plats att hänga upp A3 fotografier. Kostnaden för nya patroner för en A3 skrivare ca 4 tkr avskräcker också. Jag använder det jag har tillsvidare och jag får se om jag får till utskrifter på skrivartjänster under året. Mitt förra försök med färgbilder på Crimson var inte lyckat då resultatet blev för mättade färger i bilderna, trotts att jag använder en kalibrerad skärm .

Får koncentrera mig att spara ihop till en begagnad FF Nikon DSLR kamera.

Planerade mål  2021
1  Skriva ut en nytagen svartvitt bild på Crimson (höst).

2. Säljer av LS-5000 skanner och Mamiya 7 II med 4 linser. Så fort som möjligt.

3. Starta upp fotoprojekt skog i Tyresta som har varit vilande under några år.

Kommer använd Fuji utrustningen lokalt på natur reservat. Nackdelen är att det är svårt att komma åt utan bil. Jag sa upp garaget och skrotade bilen 2020 på grund av lönen inte följer med index.  Det går inte längre att leva på att utveckla teknik utan man får ha det som en hobby.

Har funderat över varför jag tog mer kreativa bilder med en avancerad kompaktkamera Panasonic LX13 och LX15 än med Fuji X-Pro1 och X-T1. Jag köpte dessa begagnade och sålde av kompakterna för att få större sensorformat. Hittills har det inte fungerat med dessa kameror, i alla fall kreativt, och det kanske beror på sökaren hos dessa. Har haft problem med skärpedjupet också då jag har svårt att bedöma detta i sökaren. Jag kommer pröva att använda displayen istället vid fotografering med X-Pro1. Det är fruktansvärt dålig optiklock på 35mm linsen till X-Pro1 som gör att man inte bara tar med denna kamera vid promenader som man kunde med kompakterna. Jag får se hur Nikon Z8 prestanda och ergonomi blir och vad den kommer att kosta, denna kamera kanske kan ersätta Fuji kamerorna.

Just nu så funderar jag på vad jag behöver och väntar in vad Nikon kommer att presentera framöver. Om jag har förstått det rätt så kan det bli tre alternativ för nästa FF DSLR, D860 en uppdaterad D850 med bättre video men med samma sensorstorlek, D880 en hybrid möjligtvis med IBIS för bättre video men med samma sensorstorlek samt D900 vilket blir en 55 Mpix sensor men oklart över video prestanda. Då jag idag inte fotograferar video utan vill ha en högupplösande kamera för landskap men med IBIS, då jag har optik som saknar VR samt fotograferar även natur motiv handhållet ibland, så kan alternativet D880 eller D900 vara intressant. I annat fall så kan jag direkt gå över till Z8 om sökaren är bra och om den har en 55 Mpix sensor och under tiden får jag nöja mig med en begagnad DSLR som D810/D850 tills ekonomin tillåter att jag kan köpa en ny kamera.

Har börjat inse följderna med att uppdatera kameran till en ny då dess RAW Converter kräver Win 10 i stället för Win 7. Det finns en äldre Adobe DNG Converter 12.2 som bör täcka in D850 åtminstone men nyare kameror kräver uppdatering av mina datorer med troligt resultat att jag förlorar mina licensierade kopior på PS och LR..

 Det är svårt att vara kreativ om man kämpar med kamerorna och det är därför en inlärningskurva innan jag behärskar Fuji kamerorna. När jag köpt en ny Nikon DSLR så kommer jag känna igen mig bland menyerna och kan vara mer kreativ.

Det positiva är att bank-ID fungerar på min Win 8 Laptop. Den behöver bytas ut till en Win 10 laptop med större skärm eller ersättas av en surfplatta för att lättare ta med vid resor. Håller på att gå igenom de användarfall som jag har. Det kanske räcker med en surfplatta om bank-ID fungerar på denna. En gång i tiden var den avsedd att användas för fotokurser och fotoresor. Har vissa funderingar att gå steg 4 i digital naturfotografi på folkuniversitetet i Skåne om några år och två avancerade kurser i Göteborg så småningom men jag behöver producera arbetsprover till senare kurserna så det kommer ta tid då jag även behöver uppdatera PS kunskaperna och få mer flyt i mitt eget bildskapande. Min bärbara dator har främst används som backup dator då ekonomin under de senaste 10 åren inte har räck till för resor eller dyra fotokurser. Jag har ingen lust att hyra program till de nya datorerna så det blir open source eller att jag hittar alternativ till Office, PS och LR. Det fins Gimp, Open Office men jag behöver nog köpa en variant av Lightroom och troligtvis blir det Capture One Pro.

Har även en Desktop dator med Win 7 som behöver uppdateras till en Win 10 dator. Inget av detta finns inom budgetramen för de närmaste åren.   

Kommit in på en kurs om fototerori på Kalmars högskola som jag kommer läsa under vårterminen.

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s