Hem > Uncategorized > Modifierat Maslovs behovs trappa till att gälla för fotografi

Modifierat Maslovs behovs trappa till att gälla för fotografi

Jag har modifierat Maslovs behovs trappa till att gälla för fotografi

1. Fysiologiska behov:

Har råd med kamera utrustning och ev. dator och bild redigeringsprogram samt utskrifter. Elementär foto teori, kalibreringskunskaper och färgteori.

2. Trygghetsbehov:

Är trygg med att kunna använda kamera och bildbehandlingsutrustningen för de vanligaste fallen. Speciellt kameran skall sitta i ryggmärgen. Vara i trygg och använda kunskaper om konst och fotohistoria och vid behov öka på dessa kunskaper.

3. Behov av kärlek:

Att berömma sig själv och vara någorlunda nöjd med det resultat man presterar i bildform och utskrifter.

4. Självhävdelsebehov:

Att visa upp sina bilder för andra och få erkännande över deras kvalitet. Visa upp sina djuplodande kunskaper konts och foto teori samt konst och fotohistoria.

5. Självförverkligande behov:

Att arbeta i projekt med tydliga avslut som genererar böcker, utställningar och artiklar med ev. texter och bilder. Att även känna att man har utvecklas utöver självhävdelse behovet. Att fördjupa sig i sitt special område och skapa kontaktnät med andra fotografer och konstnärer.

Kommentar 1.

Man kan nu dra vissa slutsatser om målet  är att raffinera sin kompetens till de högre nivåerna i pyramiden så  skall man begränsa sin kamera utrustning till det minimala och inte byta märke eller generation i onödan. Detta gäller också för redigeringsprogram och raw konverterare. Denna slutsats stöds av att många fotografer använder en kamera med fast optik. Då har man passerat det basala behovet och  är i steg 4 eller 5. Är du yrkesfotograf ligger du troligtvis i steg 5 eftersom ett krav enligt min åsikt är att bli yrkes fotograf eller semi är att du uppnått åtminstone steg 4.

Kommentar 2.

Som amatör behöver man lära sig sin utrustning så att den sitter i ryggmärgen och man skall vara försiktig med att köpa något nytt utan att ha behövt utrustningsdetaljen åtminstone 3 ggr. Annars stannar man i steg 1 och utvecklas inte vidare. Vid ev. köp av en ny optik så behöver man lära sig använda optiken under ett år och enbart låta denna sitta på kameran.

Kommentar 3.

En ny kamera som avviker från den tidigare kameran kan medföra flera års tapp i utvecklingen och bör i det längsta undvikas. Det skall till starka skäl för att uppdatera en kamera. Amatörer uppdaterar utrustningen för ofta och utvecklas därför inte som fotograf.

Kommentar 4.

Som amatör måste man smala in området för att kunna utvecklas. Ett för brett område gör att man fastnar i de lägsta stegen.

Funderar mera över Konstteori och hur det passar in i trappan.

Kategorier:Uncategorized Etiketter:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar